22 Ağustos 2013 Perşembe

GÜVERCIN HASTALIKLARI

                GUVERCIN HASTALILARI VE HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI


1 salla baş hastalıkgı
2 ıshal
3 donek
4 grıp
5 göz  nezlesi
6 ur
7 bahar nezlesi
8 yumutanın kıvırmcıl olması



1 salla baş hastalıgı
                güvercinlerin bu hastalıga yakalanması aşırı sitresten kaynaklandıgını  uzman kuşcular tarafından belirtilmektedir . bu hastalıklatan korunma yolları . hasta kuş uzun sura acık havada kalmalıdır boyun bolgesınde bulunan tüylerin bir kısmı cekılebılır ve en son olarak boyun bölgesine jilet ile  ufak yarıkar acılarak boyun bölgesın de bulunan kir kanı dışarı atılması saglanır , falla baslıktan dolayu tutulan boyun bolgesindekı sınırler uyarılmış olur bu da belli bir süre sonra kuşun salla başlıgının gitmrsine neden olur .



2 ishal
                 güvercinler genelde ıshale yedikleri yemden veya bulundukları ortamın kirli olması ve başka bir kuştan bulaşmaktadır.
korunma yolları : hasta güvercine hemen ıshal ılacı kullanılmalıdır . güvercin acık havada tutulmalıdır , kümes güzel bir şekilde temizlenmeli ve kireçlenmelidir.  diger hasta kuşlar kumesin dışında dedavi edilmelidir . ishal hastalıgı buaşıcı ldugun bir veya iki gün içerisin tüm küşlara bulaşma olasılıgı yüksektir dikat edımelıdır.

3  dönek

           güvercinin boyun bölgesinin oldugundan farklı ir yöne dönmesine denir. tetavi şekli salla baş hastalıgıyla aynıdır . slla baş hastalıgında uygulanan tedavi dönek hastalıgında da kullanıldıgın aynı sonucları ala bılırsınız , fakat donek hastalıgı güvercin bir erse bırakmaktadır bu hastalık tamamen bitsede kalıcı etkende oluşturmaktadır .
4 grıp
   güvercinlerin genellikle hava degişimlerine maruz kaldıkları bir hastalık türüdür . genel olarak bu hastalıgın serceler ve hava degişiminden kaynaklandugu bilinmekl-tedir .
önnemleri bayterin deniler kanatlı hayvanlar için kullanılan bir ilac bu hastalıga  cok iyi geldigi  dogrulanmıstır .

5 göz nezlesi
      bu hastalık genel olarak   hava sıcaklıgından ve kuşların dıskısının cok kuvetlı olmasından dolayı gözlrine zarar vermesınden kaynaklanmaktadır . bol su ıle güvercınin gözleri yıkanması gerekmektedir .  diger bir yöntem ise  limonlu su ile göz iyice demizlemsei .

6  Ur
     Sürekli aynı tür yem verildiginde  kuslar fazla yaglanır ve ur cıkar .
tetavisi : urlu bölgeyi kesip urun cıkarılması ve urlu bölegeyi dezenfekte ettikten sonra kapatılmalı  ve mikrob almasını önlemek gereklidir .

  7 bahar nezlesi  :  güvercinin agız bölgesinde sarımtırak renkte cıkan bır hastalıktır  tomurcuk olarak görulmektedır
      bir cay bardagına  az miktarda nar eşkisi , sarımsak , zeytin yagı ve limon kullanılarak  güzel bir karıştırdıktan sonra ıkı cay kasıgı güvercinin agzına dökülmelidir .

8  yumurtanın kıvrımcıl olması
yumurta fazla ele alınırsa ve dişi ve erkek güvercin yeterli sıcaklıgı veremezse ve çok fazla sıcaklık verirse yumurtaya zarar veririr ve sonuç olarak yavru yeterlı derecede olgunlasamaz yumurta güt olur yani yavru cıkmaz .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder